Lär dig ta bättre bilder med våra 5 tips

Att ta bilder kan verka lätt men att få dem bra kan vara lite svårare. Det finns många små och enkla knep man kan ta till för att göra radikala förändringar på slutresultatet! Ett foto kan betyda mycket för dig medans betydligt mindre för någon.  Att ett foto beskriver mer än tusen ord vet du redan men nu kan du ta dina fotograferier till en ny nivå. Här lyfter vi fram fem knep som verkligen gör skillnad.

fototips till bättre bilderSkapa ögonkontakt
Att ha ögonkontakt med kameran skapar ett personligt intryck och skapar en känsla av fokus. Ögonen sägs ju vara vår själs spegelbild. Att personen eller personerna tittar någon annanstans kan skapa ett intryck av frånvaro. Detta kan vara bra när du vill fånga ett speciellt ögonblick på bild men inte lika optimalt vid en selfie!

Välj rätt position
Placera inte ditt motiv mitt i bilden. Placera gärna motivet lite mer åt ena sidan av bilden så att du får med mer av omgivningen. Detta skapar ett helt annat djup.

Tänk på ljuset
En fotograf skall i regel alltid stå med solen i ryggen, men vid selfies blir det förstås tvärtom. Visserligen är du fotografen, men eftersom du även figurerar motiv får du inte glömma bort att lyset skall motverka oönskade skuggor i ansiktet! Tänk även på hur du använder blixten på kameran. Ibland kan den skapa oönskade reflektioner i t.ex. en spegel.

Liggande eller stående bilder?
Beroende på vilken form ditt motiv har kan det vara bra att vända kameran på rätt håll. Är ditt motiv långt och smalt kan det vara bra att ta stående bilder för att få motivet i fokus och begränsa omgivningen rund omkring. Även syftet med bilden kan spela in. Tar du t.ex. bilden i syfte om att ha den i en löpande text kan det vara bra att ha bilden liggande då detta oftast ger ett bättre flyt i texten.

Granska din bild
Innan du publicerar eller skickar iväg en bild bör du vara noga med att alltid granska bilden med ett kritiskt öga. Titta efter oönskade detaljer som man absolut inte vill ha med på bilderna!

Du som har tillgång till en kamera är indirekt fotograf eftersom du har lyckats skapa ett foto genom att vara på rätt plats , vid rätt tidpunkt. För dig som vill finns det gott om bra guider och smarta tips på nätet för att utvecklas som fotograf och lyckas med din egna fotoframkallning.  Till dig som älskar att fota med mobilen finns det gott om supertips till att ta bättre foton på nätet.