Vi testar tre fotobutiker

Att välja en framkallningsbutik på internet är inte lätt bland djungeln av olika val som finns där ute framförallt när det även finns fysiska butiker. Men tiderna har ändrats och det är faktiskt lättare än någonsin att framkalla sina bilder på nätet. Vi har framkallat hos tre populära fotobutiker som även erbjuder garanti på sitt sortiment vid eventuell missnöjdhet. Genom vårt framkallningstest kan du ta del av vår erfarenhet och analys innan du framkalla bilder på nätet. 

ica butikenEtt namn som många i Sverige är bekanta med och som de känner tillförlitlighet är ICA. Trots dess kända bakgrund så känner samtliga inte till deras framkallningsvarumärke som heter ICA Foto och som dessutom drivs av ICA koncernen. Förutom ICA foto beställde vi även hos Myfujifilm och Smartphoto.

Myfujifilm använder sig av sitt eget papper för framkallning och det heter FujiFilm Crystal Archive vilket även ICA Foto använder också. Hos Smartphoto ingå en tjänst som  heter smartgaranti som skyddar och lovar att ersätta kunder med en likvärdig produkt om det skulle bli fel eller om de blir missnöjda.

1. Användarvänlighet
Processen att göra en beställning idag är väldigt enkelt. Faktum är att det är så pass enkelt att Smartphoto inte ens kräver ett konto alls. Alltså behöver kunder inte logga in för att slutföra köpet. Däremot, så kräver myFujifilm och ICA Foto att kunder registrerar sig och skapar ett konto som tar max 30 sekunder annars går det inte att beställa.

Alla tre fotobutiker är stilrena och det tar inte mer än tre minuter för att skicka iväg sin beställning. Som betalningsalternativ kan du endast välja fakturavtal hos Myfujifilm och fakturaavgiften är 0 kr. Däremot, kan du välja kortbetalning eller direktbetalning hos ICA Foto och Smartphoto.

2. Leveranstid
Vid beställning så skickades det ett bekräftelsemail och leveranser från Myfujifilm, ICA Foto och Smartphoto tog precis lika lång tid. Därmed, så levererade de enligt utlovad leveranstid från respektive butik. Vi skickade iväg framkallningen söndag kväll och alla tre fotobutiker levererade bilderna fredag förmiddag.

Vårt framkallningstest

Genom vårt framkallningstest så visade det sig att ICA Foto har lyckats men även Smartphoto och Myfujifilm. Alla tre butiker har överlag framkallat enligt kvalitéstandard och som kund så kan vi utgå ifrån att man kommer att känna sig nöjd. Om det finns något litet att påpeka så är det nog att Smartphotos framkallning är en aning mörkare och om vi ska ge detta ett värde så skulle det vara minimalt 5% skillnad jämfört med de övriga två.

En av bilderna från framkallningarna är från hösten när det finns röda och gula färger ute i naturen. Fotot är på en hund som sitter på gräset med löv omkring sig. Detta, för att ta reda på hur de olika färgnyanserna på löven ser ut samtidigt som skärpan är i fokus på hundens päls och hårstrå. Även här kan vi bekräfta att framkallningen från respektive butik har gjort ett bra arbete eftersom det inte finns några större märkvärdiga skillnader mot originalbilden som togs med en telefon.

3. Pris vs bildkvalitet
pris vs kvalitetVem har lyckats bäst? Alla tre butiker har lyckats väldigt bra med att framkalla vår beställning som bestod av totalt tre olika bilder. Däremot är det bra att veta att ICA Foto är lite billigare om du använder ditt ICA-kort samtidigt som du samlar bonuspoäng som gynnar dig långsiktigt.

Myfujifilms priser är nästan identiska med ICA:s däremot är Smartphoto lite dyrare men erbjuder billigare fraktalternativ.

Så här sammanfattar vi det hela:

ica fotosmartphotomyfujifilm