Få ordning på dina bilder

Med dagens teknik och enkelhet tar vi idag flera tusen digitala bilder varje år. Vi fotograferar med både kamera, mobiler, surfplattor och datorer och det är kanske inte så konstigt om vi får svårt att hålla ordning på alla dessa bilder från olika enheter. Här ger vi dig lite olika tips för hur du kan skapa en struktur över dina bilder så du lättare kan hitta det du söker!

sortera dina bilder• Spara alla bilderna på en enhet. Oavsätt om du väljer att lagra dina bilder på ett moln, på datorn eller på en extern hårdisk så samla alla bilder, från alla enheter på ett ställe. Skapa en mapp för alla bilder och sedan flera olika undermappar.

• Namnge dina undermappar med årtal och händelse så blir det lättare att veta när bilderna är tagna, t.ex. 2016 Mitt bröllop. Genom att skriva årtalet först kommer mapparna att lägga sig i ordning efter årtalet.

• Om du redigerar många bilder kan du antingen radera originalet om du inte har behov av det eller skapa en egen mapp i ursprungsmappen med namn ”redigerade”, t.ex. Bilder.

• Tar du bilder för olika aktorer t.ex. både privat och till ditt företag? Då kan det vara smart att märka mapparna med t.ex. ”P” för privat och ”F” för företag. Tagga personerna/platsen på bilden eller skriv namnen i bildtitel så kan du lätt söka på bilder på en viss person eller plats.

• Sortera ut bilder som är dåliga och som det finns dubbletter av. Dessa tar bara extra plats. När du gör detta, passa på att rotera bilderna på rätt håll!

• Säkerhetskopiera dina bilder. Spara alltid kopior på ett annat ställe ifall dina bilder kommer bort. Överför du bilder ofta eller jobbar med dem på olika sätt kan det vara smart att säkerhetskopiera dem 1-2 gånger i veckan. Ändrar du dina bilder mer sällan? Säkerhetskopiera då varje gång du laddat ner nya bilder.

•Till sist, använd dina bilder. Processen att framkalla bilder online är väldigt enkel, smidig och snabb.